Waar blijft mijn energie?

Hoe beschrijven vrouwen die carrière en gezin combineren hun eigen energieniveau? Wanneer ik die vraag stel, word ik vaak beloond met een schamper lachje. ‘Nou, wil je dat echt weten?’, ‘Ik voel me uitgewoond’ en ‘Al mijn energie gaat in mijn werk zitten’. De antwoorden variëren van een ‘laag energieniveau’ tot ‘ver onder nul’. Zelden tref ik iemand, die spontaan zegt ’te bruisen van energie’.

Waardoor ervaren veel vrouwen weinig energie? Omdat veel vrouwen (maar hetzelfde geldt voor veel mannen) niet geleerd hebben een evenwicht te zoeken tussen werk en ontspanning. Je voldoet graag aan de verwachtingen, eisen en doelstellingen van partner, kinderen, (schoon)ouders, scholen, vrienden en wie al niet meer. Zo is het je geleerd.

Wat kun je doen om meer energie te houden? Anders omgaan met energie vraagt om keuzes. Hier de eerste vier tips om energie op te wekken:

1. Deel je dag in zoals een klein kind dat doet. Kinderen zijn voortdurend in beweging: ze onderzoeken, proberen en imiteren. Ze nemen echter ook een behoorlijke hoeveelheid rust tijdens de dag. Wie kent niet een kind dat ter plekke in slaap is gevallen? Let er eens op hoe een jong, gezond kind zijn dag doorbrengt en vergelijk dit met de manier waarop jij meestal je dag indeelt. De mensen met de meeste energie (vaak topfiguren) passen jeugdige eigenschappen toe om hun energiepeil te verhogen.

2. Las energieopwekkende pauzes in. Neem korte, stimulerende pauzes de hele dag door. Het beste tijdstip waarop je je energie moet aanvullen, is per persoon verschillend. Experimenteer ermee en ontdek op welk moment van de dag je het meest hebt aan een verfrissende, energieopwekkende pauze. Dagelijks negentig minuten pauze, wordt gecompenseerd door de energie die het oplevert. Is dit (nog) niet haalbaar? Neem dan om te beginnen ieder uur bewust vijf tot tien minuten pauze.

3. Zet jezelf op de eerste plaats. Het belangrijkste wat je voor anderen kunt doen, is goed voor jezelf te zorgen. Eigenlijk is het hetzelfde als bij een fikse brand. Je wilt een ander uit de brand redden. Zonder op je eigen veiligheid te letten, heeft dat een averechts effect. Wanneer je zelf altijd op de laatste plaats komt, lijdt je energie en gezondheid eronder. Daar bewijs je uiteindelijk niemand een dienst mee.

4. Denk onderweg aan positieve gebeurtenissen. Terwijl je van het werk naar huis gaat, denk dan een paar minuten alleen maar aan de positieve feiten van de dag. Denk aan alles wat gelukt is, aan dat leuke gesprek, aan het compliment dat je kreeg. Wanneer je terugdenkt aan alle winstpunten van de dag, levert dat je een flinke dosis energie op.

Zoek het geheim van de energiebron in jezelf!

Stieneke Baas, juni 2011

 

Laat een reactie achter