Verantwoord ont-haasten

Heb je voor de vakantie hard gewerkt en was het haasten om alles af te krijgen? Ben je al langere tijd vermoeid? Dan ben je echt aan vakantie toe. Nu blijkt dat meer dan 50% van de mensen vermoeid op vakantie gaan en ook vermoeid van vakantie terug komen. En dat gehaast op vakantie gaan, leidt tot een hoger stressniveau en conflicten. Gelukkig is daar iets aan te doen!

Tips voor verantwoord ont-haasten:

1. Neem tijd om bewust op vakantie te gaan. Vaak is de vermoeide vakantieganger een risico voor zichzelf en de ander. Tijdens de massale vakantie-uittocht gebeuren er meer ongelukken. Dit door verkeersdrukte, onbekende wegen, vermoeidheid, warmte, onrustige kinderen, etc. Ook ontstaan er meer conflicten en irritaties. Start ruim voor de vakantie met het klaarleggen van spullen.Vertrek liefst ’s morgens, dan ben je nog fris en heb je in ieder geval wat rust genomen. Maak de reis deel van je vakantie. Dus niet jakkeren van A. naar B. Vooraf bepalen wat leuk is om onderweg te bekijken of te doen en genoeg spullen meenemen  voor onderweg die afleiding geven.

2. Sta op een vast tijdstip op. Als je ook in de vakantie bijtijds opstaat, voel je je veel fitter. Mensen hebben 6 à 8 uur slaap nodig per nacht, waarvan 1.5 uur diepe slaap. Ga je te gehaast naar bed of ben je aan het tobben, dan blijven je hersenen actief bezig en krijg je geen rust (diepe slaap). Hetzelfde speelt als je uitslaapt. Toch laat naar bed? Dan weet je waar dat duffe hoofd, de hoofdpijn of de startproblemen vandaan komen. Een dutje in de loop van de daggeeft dan de nodige energie.

3. Plan bewust activiteiten die je leuk vindt. Onderneem dingen.Juist als je vermoeid bent, werkt rust averechts. Dus uit die luie stoel, in de benen. Geef aan wat voor jou belangrijk is en plan het. Door je te richten op iets wat je gaat doen, doorbreek je dat lamlendige gevoel. Nadien voel je je voldaan en heb je die luie stoel verdient.

4. Geniet van het heden. Ga bewust waarnemen wat er is en zet alle storende gedachten van je af. Geen overpeinzingen over verleden en geen zorgen voor de toekomst. Alles onbevangen naar je toe laten komen en dat doen wat jou op dat moment energie geeft.

Misschien zijn het open deuren voor je. Door ze echter bewust toe te passen merk je hoe waardevol ze zijn. Ben je moe en aan vakantie toe? Probeer ze maar uit en geniet van een heerlijke vakantie.

 

Laat een reactie achter