Een echte lach, geeft kracht!

Lachen is gezond, zeggen ze. Is dat zo?

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over het effect van lachen, bevestigen meerdere onderzoeken dat het een positieve werking heeft. Niet alleen op lichaam en geest, ook op je afweersysteem.

Kijk je bijvoorbeeld naar een film waar je erg om moet lachen, dan ervaar je daarna vaak nieuwe energie. Of wanneer je gespannen bent en moet lachen, voel je juist je vermoeidheid door de ontlading. Je merkt dat de stress zo uit je lichaam zakt.

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’

Met lachen is het net als bij sport, gezelligheid, dansen en verliefdheid; het stimuleert de aanmaak van een hormoon. Tijdens het lachen produceren onze hersenen het stofje endorfine. Endorfine wordt in de volksmond ook wel het ´gelukshormoon´ genoemd.

Lachen is dus ook een middel tegen stress.

Dat verklaart de heilzame werking van CliniClowns.
Door de kinderen aan het lachen te maken:
– ervaren ze minder stress,
– ontspannen ze meer,
– maken ze endorfine aan wat kalmerend en pijnstillend werkt,
– bevorderen ze de weerstand en
– maakt het ze minder vatbaar voor infecties.

Bij ons volwassenen werkt het net zo!

Er is verschil tussen een lach en een lach vanuit het hart.

Bij alles wat je doet, spelen de ogen een belangrijke rol. Je kunt op verschillende manieren lachen: de glimlach, de schaterlach, de slappe lach, een namaak lach en veel meer. Onderzoek en lachexperimenten toonden aan dat wanneer de lach niet echt is, je geen activiteit ziet in de emotionele hersenen. De namaak lach is een kopie van een echte lach en wordt voortgebracht vanuit het centrum waarmee je de willekeurige gezichtsuitdrukkingen stuurt.

Er is maar één echt gemeende lach, die niet het product is van beleefdheid, gêne of zelfs angst:

Bij een echte glimlach trekken de spieren rondom de ogen samen. Ogen liegen nooit. Het samenknijpen van de spieren rond de ogen is het teken van de echtheid van de lach.

Een warme, echte lach geeft aan dat er op dat moment harmonie bestaat tussen denken en voelen. In die toestand sluiten gedachten, beslissingen en gebaren op een natuurlijke wijze op elkaar aan. Een positieve, prettige of gelukkige herinnering stimuleert, om de harmonie tussen denken en voelen te hervinden.

Een lach vanuit het hart is heilzaam!  Dus organiseer je leven zo, dat je genoeg  lacht!

Veel succes

 

Laat een reactie achter