Ontspannen 2012

We laten eerst de kerstdagen de revue passeren en kijken terug.

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, verdraagzaamheid en verbondenheid. Alles wat we in huis halen, draagt bij aan de kerstsfeer. De kerstperiode is echter ook een periode van traditiesen herinneringen. Goede en minder goede herinneringen.
Afgelopen maand stonden de bladen er vol mee: ‘Zo overleef je de feestmaand’ Psychologie, ‘Kerst zonder familiestress’ Healthylives,‘Kerst, je moet zoveel’ Linda.

Hoe zijn de feestdagen voor jou verlopen? Was het een race tegen de klok om alles op tijd klaar te hebben? Heb je je mee laten sleuren door kerstinkopen, familiebezoeken en geweldige kerstdiners? Of ben je juist tot rust gekomen door tijd voor jezelf te nemen en te doen waar je zin in had?

Wat kun je doen om meer balans en meer energie te houden in het nieuwe jaar?

Makkelijk zat:
*  tijd voor jezelf nemen,
*  weg met het perfecte plaatje,
*  accepteer hoe het loopt,
*  hou de verplichtingen realistisch,
*  bedenk wat echt belangrijk is en
*  trek lering voor volgend jaar.

Makkelijk? Was het maar zo gemakkelijk!

Ann McGee-Cooper vertelt in haar boek over een vrouw van 84 jaar die zegt, dat ze veel energie ervaart en meer plezier heeft dan de meeste mensen. Haar geheim?

–  Altijd je gevoel voor humor bewaren
–  Vraag nooit of iets mag, maar doe het gewoon
–  Blijf alles van de zonnige kant zien

Eenvoudig mooi, waarom is dat dan zo moeilijk toe te passen? Omdat de meeste mensen die bewust iets willen veranderen, handvatten nodig hebben en een stok achter de deur. De handvatten (volgens Ann McGee-Cooper) geef ik je in het stappenplan en zelf moet je zorgen voor de stok achter de deur.

Dit zijn de handvatten om stapsgewijs te leren ‘ontspannen’ en nieuwe energie op te bouwen:

1. Start met erop te letten wat je energie oplevert en waardoor je energie verliest.
2. Maak vervolgens een lijst met ‘wat me energie geeft’ en ‘waar ik energie door verlies’ (hoe is de uitkomst, aan welke kant van de lijst staan de meeste items?)
3. Zoek een maatje die voor zichzelf ook een lijst maakt en met jou de uitdaging aan wil gaan.
4. Spreek af hoe je elkaar gaat inspireren en aanmoedigen om de dingen te doen die je energie geven.
5. Stimuleer elkaar om elke dag op een prettige manier meer positieve en productieve energie op te doen. Zet kleine stappen en leg elke keer de lat wat hoger.
6. Werk gedisciplineerd met de nieuwe systematiek voor het genereren van energie. Geniet van de dingen die energie geven. Geniet wanneer je iets gedaan hebt wat veel energie kostte, maar waar je niet omheen kon.
7. Maak na een maand opnieuw de lijst met wat je energie oplevert en waar je energie mee verliest. Bespreek wat je voelt en hoe je denkt over activiteiten die energie kosten. Hoe kijk je ernaar enwelke mogelijkheden zijn er om ze positief te beïnvloeden.
8. Spreek opnieuw een periode af van bewust omgaan met je energie en maak er een gewoonte van op deze manier met je energie en je leven om te gaan.

Veel succes en …  een ontspannen 2012!

 

Laat een reactie achter