De kracht van stemming

Stel je voor dat je zelf je stemming kunt bepalen. Dat zou toch super zijn? Nooit meer chagrijnig of sikkeneurig. Altijd opgeruimd en vrolijk. 

We kennen allemaal voorbeelden van wisselende stemmingen. Aan de ene kant dat alles lukte en je er veel energie van kreeg. Aan de andere kant dat het mislukte en je moe en teleurgesteld was.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om invloed te krijgen op je stemming en je gedrag. En op de energie die het kost of oplevert. Ik geef je 8 tips om bewust om te gaan met ‘de kracht van stemming’.

1. Zorg dat je tegenover één negatieve gedachte minstens drie positieve gedachten zet. Zoek balans tussen positieve en negatieve gedachten. Vaak kost het moeite om je gedachten over negatieve ervaringen uit te bannen. Steeds komt het terug en vaak gaat een gesprek juist over die negatieve ervaringen. Wees je bewust van deze negatieve interne communicatie en probeer er eens een positieve draai aan te geven.

2. Creëer een vermogende stemming. Je gaat er dan vanuit dat je het absoluut echt kunt! Dat zorgt voorneurologische signalen die een kracht losmaken, waar je zelf verbaasd over zult zijn. Concentreer je op wat je wilt, zo dirigeer je je lichaam en geest de juiste kant op.

3. Gebruik de juiste stemming op het juiste moment. Een opgewekte stemming bevordert creativiteit, flexibiliteit en samenwerking. Terwijl zwaarmoedigheid of een slechte stemming zorgt voor meer aandacht, zorgvuldig denken en besluitvorming (onderzoek door de psycholoog Joe Forgas).

4. Doe iets met boze gevoelens en onverwerkt verdriet. Het beïnvloed je stemming en kost ontzettend veel energie. Wanneer je ze een plaats geeft en ze los kunt laten, komt er ruimte voor nieuwe energie.

5. Word de meester met de magneet. Suzanne Piët schrijft het in haar boek ‘waar ik loop schijnt de zon’. Om ervoor te zorgen dat het leven je toelacht, maak je zelf de magie. Denk positief en bouw aan je zelfvertrouwen. Dan zul je merken, dat je stemming verbetert.

6. Benoem aan het eind van de dag zoveel mogelijk dingen waar je dankbaar voor bent. Het gaat om het opmerken en waarderen van het positieve in jouw leven van die dag. Wat heb je ontvangen? Wat kon je doen? Wat heb je beleefd? Wie ben je tegengekomen? Dankbaarheid verplaatst het denken van hoofd naar hart. Het heeft een positief effect op je stemming en vermindert stress.

7. Bemerk je veranderingen in je stemming? Dan is het tijd alert te worden! Je denken en je geest worden vaak beïnvloed door de omgeving.  Wanneer je op alle vlakken van je leven problemen ervaart en je gedachten overwegend negatief zijn, is er meestal sprake van een depressie. Burn out en overspanning staan veelal in relatie tot werk. In de praktijk is het verschil niet zo duidelijk. Het is belangrijk de signalen bijtijds te onderkennen en hulp te zoeken. Een depressie is een stemmingsstoornis, terwijl een burn out of overspannenheid een energiestoornis is.

8. Gebruik bewust je lichaam en bemerk het positieve effect. Je lichaamshouding beïnvloedt je stemming. In mijn trainingen ‘Omgaan met pesten’ liepen de kinderen door de ruimte als een grote, sterke boom. Met een dikke, stevige stam, lange takken, die alle kanten uitstaken. Verander van houding en er ontstaat een andere fysiologie.Hoe je dat doet? Voeten geaard en benen op heupbreedte. Rug recht, met een touwtje aan je kruintje tot aan het plafond. Schouders laag, borstkas vooruit. Armen langs het lichaam en een lage ademhaling.

© 2011 Stieneke Baas

 

Laat een reactie achter