Het geheim van de kracht in jezelf

Vaak hoor ik vrouwen die carrière en gezin combineren, zeggen dat het zwaar is. Ze zijn doodmoe na een dag werken. Ze rennen en vliegen, maar voelen geen voldoening. En soms wordt het té zwaar. Wacht niet tot het zover is, er is een manier om het aan te pakken.

In september start ik met het programma Het geheim van de kracht in jezelf. Het is een uitdaging om vrouwen dit ‘geheim’ te leren. Om zo’n groot mogelijke groep vrouwen te bereiken, vraag ik je om deze nieuwsbrief te verspreiden. In de wetenschap dat veel vrouwen worstelen met dit probleem, is het mijn missie hen hierin te helpen. Met concrete, praktische acties, energie, plezier en geluk hervinden. Dus stuur deze nieuwsbrief door naar vrouwen, werkgevers en andere mensen waarvan je weet dat bovenstaande een issue is.


Wil jij ook 4 tot 5 keer meer energie?

In het boek Energetics van Ann McGee-Cooper beschrijft Ann haar eigen periode als ‘supervrouw’. Werken, leren, partner, kinderen, familie, sociaal netwerk, sport en vrijwilligerswerk. Haar energiereserve raakte op en Ann was volkomen uitgeput.

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik herkende me er helemaal in. En jij? Zit jij in een periode waarin je alles tegelijk doet? Je denkt er niet eens bij na, het overkomt je. Je pleegt roofbouw op lichaam en geest. Ziek van vermoeidheid. Opgebrand.

Een burn-out dreigt, maar zover wil je het toch niet laten komen? De weg terug na overspannenheid of een burn-out is lang en zwaar. Er is een manier om het te keren en weer volop energie te ervaren. Ik noem het ‘Het geheim van de energiebron in jezelf’. Het geeft handvatten om energie te houden.

Maar hoe zorg je zelf voor meer energie?

Ann McGee-Cooper ontwikkelde een methode, gebaseerd op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Van stressvermindering tot optimale hersenwerking. Van kinderlijke energie tot vitaliteit op hogere leeftijd. Het leert je je energiepijl fors te verhogen. Je hebt straks een schat aan creatieve ideeën en praktische handvatten die je werkelijk helpen.

Geïnteresseerd geraakt? Lees iedere maand een artikel over ‘Het geheim van de energiebron in jezelf’ met waardevolle informatie en tips. Deze keer het artikel ‘Waar blijft mijn energie?’

 

Wil je de training Het geheim van de energiebron in jezelf of een workshop volgen? Meld je aan.

Op woensdag 15 juni geef ik de workshop Mensen Lezen. Wil je leren waardoor het contact tussen jou en de ander niet loopt? Waardoor je je ergert aan de ander? Hoe jij, maar ook de ander waarneemt, denkt en handelt? Je kunt de workshop, volgende week, nog volgen met een eenmalige korting.


Zie voor meer informatie startdata

————————————————————————————

Artikel 2

Waar blijft mijn energie?

Hoe beschrijven vrouwen die carrière en gezin combineren hun eigen energieniveau? Wanneer ik die vraag stel, word ik vaak beloond met een schamper lachje. ‘Nou, wil je dat echt weten?’, ‘Ik voel me uitgewoond’ en ‘Al mijn energie gaat in mijn werk zitten’. De antwoorden variëren van een ‘laag energieniveau’ tot ‘ver onder nul’. Zelden tref ik iemand, die spontaan zegt ’te bruisen van energie’.

Waardoor ervaren veel vrouwen weinig energie? Omdat veel vrouwen (maar hetzelfde geldt voor veel mannen) niet geleerd hebben een evenwicht te zoeken tussen werk en ontspanning. Je voldoet graag aan de verwachtingen, eisen en doelstellingen van partner, kinderen, (schoon)ouders, scholen, vrienden en wie al niet meer. Zo is het je geleerd.

Wat kun je doen om meer energie te houden? Anders omgaan met energie vraagt om keuzes. Hier de eerste vier tips om energie op te wekken:

1. Deel je dag in zoals een klein kind dat doet. Kinderen zijn voortdurend in beweging: ze onderzoeken, proberen en imiteren. Ze nemen echter ook een behoorlijke hoeveelheid rust tijdens de dag. Wie kent niet een kind dat ter plekke in slaap is gevallen? Let er eens op hoe een jong, gezond kind zijn dag doorbrengt en vergelijk dit met de manier waarop jij meestal je dag indeelt. De mensen met de meeste energie (vaak topfiguren) passen jeugdige eigenschappen toe om hun energiepeil te verhogen.

2. Las energieopwekkende pauzes in. Neem korte, stimulerende pauzes de hele dag door. Het beste tijdstip waarop je je energie moet aanvullen, is per persoon verschillend. Experimenteer ermee en ontdek op welk moment van de dag je het meest hebt aan een verfrissende, energieopwekkende pauze. Dagelijks negentig minuten pauze, wordt gecompenseerd door de energie die het oplevert. Is dit (nog) niet haalbaar? Neem dan om te beginnen ieder uur bewust vijf tot tien minuten pauze.

3. Zet jezelf op de eerste plaats. Het belangrijkste wat je voor anderen kunt doen, is goed voor jezelf te zorgen. Eigenlijk is het hetzelfde als bij een fikse brand. Je wilt een ander uit de brand redden. Zonder op je eigen veiligheid te letten, heeft dat een averechts effect. Wanneer je zelf altijd op de laatste plaats komt, lijdt je energie en gezondheid eronder. Daar bewijs je uiteindelijk niemand een dienst mee.

4. Denk onderweg aan positieve gebeurtenissen. Terwijl je van het werk naar huis gaat, denk dan een paar minuten alleen maar aan de positieve feiten van de dag. Denk aan alles wat gelukt is, aan dat leuke gesprek, aan het compliment dat je kreeg. Wanneer je terugdenkt aan alle winstpunten van de dag, levert dat je een flinke dosis energie op.

Zoek het geheim van de energiebron in jezelf!

Stieneke Baas, juni 2011

———————————————————————————

Laat een reactie achter